Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://ftk.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Fakulta tělesné kultury UP
16.02.2015, 07:29, Stáří: 9 r.

Doktorandi, jak je neznáte: Eliška Kuboňová

Autor: komboys

Se začátkem letního semestru navazujeme na podzimní seriál Akademici, jak je neznáte, který jste si dle ohlasů velmi oblíbili. Tentokrát se ovšem zaměříme na doktorandy, jak snadno odhalíte z názvu. S výběrem nám pomohli sami jejich školitelé, jako první dostala slovo Eliška Kuboňová.

Na naši fakultu nastoupila před několika lety jako studentka magisterské fyzioterapie, nyní se v rámci doktorského studia zabývá analýzou chůze pacientů po totální náhradě kyčelního kloubu, která podstatně zasahuje do biomechaniky celého těla. Kromě sledování změn pacientovy chůze v době před operací a po ní se tato sympatická mladá dáma věnuje fotografování, sportuje a tančí, o tom si ale přečtete dále.

V poslední době se hodně mluví o propojení univerzitního výzkumu s firmami a koncovými zákazníky. Jaké vidíte možnosti propojení Vašeho výzkumného zaměření s komerční sférou, i v souvislosti s právě vznikajícím centrem BALUO, které tímto směrem bude orientováno?

Myslím si, že mé zaměření na danou populaci a problém nebude mít konkrétní komerční spojitost s Baluem, ale samozřejmě získaná data mohou přispět k jiné problematice v rámci diagnostiky pohybového aparátu, což určitě bude jedna z významných oblastí poptávky případných zákazníků.

Jakým dalším činnostem se kromě postgraduálního studia věnujete?

Kromě studia ještě učím na Ostravské univerzitě obor Fyzioterapie, též sama pracuji jako fyzioterapeut.

Odhlédněme nyní od Vašeho pracovně-studijního života. Jakým činnostem se věnujete ve svém volném čase?

Nejlépe se odreaguji při tanci, zejména stylům bachata, salsa a zouk, kterému se po sedmnácti letech basketbalu věnuji necelé dva roky. Maximální relax zažívám též na horách. Mou novou vášní je teď fotografování.

Kromě stovek vědeckých publikací určitě čtete nějakou zajímavou knihu, podělíte se s námi, která to je?

Knížek mám rozečtených několik. Co se beletrie týče, tak je to momentálně Alef od Paula Coelho. Před spaním si pročítám Bibli.

Představte si, že je Vám patnáct let a právě se rozhodujete nad výběrem střední školy, a tedy i svého budoucího povolání. Vydala byste se znovu stejnou cestou, nebo by se Vaše kroky ubíraly úplně jiným směrem?

V patnácti jsem byla na sportovním gymnáziu a všichni ve mně viděli velkou basketbalovou hvězdu. Naštěstí mi narostla hlava na krku a šla jsem na studium fyzioterapie. Musím překvapivě i pro sebe říci, že bych neměnila – vše mělo svůj čas a důvod.

Je před námi celý rok 2015, ve kterém Vás toho jistě mnoho čeká ve všech oblastech života. Prozraďte nám, na co se nejvíce těšíte a proč?

Kromě zajímavých konferencí a podílení se na přínosných výzkumech na obou fakultách mě čeká několik svateb kamarádek, kde se budu podílet na organizaci, a jednu budu dokonce fotit jako hlavní fotograf. Jinou pak budu fotograficky připravovat na webové stránky. Na to se velmi těším, i když to obnáší úskalí velké zodpovědnosti.

Na co byste se chtěla zeptat Lukáše Jakubce, jenž vás bude v seriálu následovat?

Kdyby si mohl vybrat jakoukoliv destinaci na měsíční dovolenou, která by to byla?

 

Akademici, jak je neznáte

František Chmelík / Soňa Formánková / Michal Šafář / Michal Kudláček / Aleš Gába / David Smékal / Tomáš Vyhlídal



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew