Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://ftk.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Fakulta tělesné kultury UP
11.03.2015, 15:05, Stáří: 9 r.

Stavíme BALUO: Takto bude vypadat bazénová hala

Autor: Martin Višňa

Vizualizace: Atelier R. Foto: M. Višňa

Dosud je viděli především lidé spjatí s výstavbou aplikačního centra BALUO, již je ale nemůžeme tajit. Přece jen jsme je v minulém díle slíbili. O čem je řeč? No přece o vizualizacích podoby bazénové části našeho nového centra. Pojďte dál, průvodní slovo má odborník na bazény Evžen Hrubeš.

V bazénové hale centra BALUO najdou uživatelé, nejen z řad studentů, výzkumníků a spolupracujících firem, ale i široké veřejnosti, po dokončení tři vodní nádrže. Hlavní bude 25metrový plavecký bazén se čtyřmi dráhami, který v současnosti dostává své boční stěny. „Od klasických bazénů se bude lišit tím, že části bočních stěn budou prosklené kvůli pozorování a testování,“ uvedl Hrubeš.

Specialitou má být protiproudová stěna. „Přirovnal bych to k aerodynamickému tunelu při testování aut. V nádrži lze udržovat určitý proud, plavci budou při nastavené rychlosti a při zadání určitého stylu měřeni, natáčeni a vyhodnocováni. Jde o zajímavé zařízení pro výzkum v oblasti plaveckých sportů,“ popsal Hrubeš. Vedle protiproudu pak bude umístěn rekondiční prvek – vířivka, v níž se budou moci plavci uvolnit a relaxovat.

Podobu bazénové haly si můžete prohlédnout na přiložených vizualizacích níže. Co bude „za oponou“, sice návštěvníka podle Hrubeše příliš nezajímá, ale proč to alespoň krátce nezmínit. Použité bazénové technologie budou klasické, ale na špičkové úrovni. „Využijeme automatické a poloautomatické systémy s několikavrstvou kontrolou, aby nedocházelo k nežádoucím stavům, které by mohly vést třeba až k uzavření provozu. Snažíme se z tohoto hlediska vše maximálně ošetřit, ale řadu věcí ukáže až provoz. Každý bazén je originál, má svá specifika a chová se jinak, většinou trvá dva až tři roky, než se systém odladí,“ prozradil Hrubeš pro nezasvěceného dost tajemně.

Co si konkrétně představit pod špičkovou klasikou? „Principy těch bazénových technologií jsou pořád stejné, ale jsou neustále vylepšovány a také se mění materiály, kdy se řada věcí dnes vyrábí místo kovu ze silnostěnného plastu. A například jako alternativu ke klasickým čerpadlům dnes máme čerpadla s frekvenčními měniči, kterými můžete plynule nastavovat průtoky podle zatížení, návštěvnosti bazénu. Také se třeba neustále mění filtry. Ale nejúčinnější jsou pořád dvou- třívrstvové pískové doplněné o aktivní uhlí,“ završil technologický exkurz Hrubeš.

A teď již slíbené obrázky…  (poslední je aktuální stav)

 

Předchozí části: 

Přidanou hodnotu zkusí i šéf brněnského koupaliště

Projekt se neustále vyvíjí, bez architekta to nejde

Propojení s komerční sférou správný směr, říká bývalý europoslanec

Idea se líbí, ale pro technický dozor je to pořád stavařina

Stěžejní je nyní železobeton, říká stavbyvedoucí 

Fotogalerie z průběhu stavby



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew