Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://ftk.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Fakulta tělesné kultury UP
14.04.2011, 14:39, Stáří: 13 r.

Rekreologie v praxi aneb I děti mohou natočit film

Autor: Milada Hronová

V sobotu druhého dubna měl v Kulturním domě v Lichnově premiéru snímek Nová dobrodružství Malého prince. Pod vedením Jiřího Matúše, studenta oboru Rekreologie Fakulty tělesné kultury UP, jej natočili Tojstoráci, nadšené děti místní neziskové organizace se stejnojmenným názvem. Když takto velkolepě oslavilo toto volnočasové centrum svou čtyřletou tradici, zeptali jsme se jeho vedoucího:  

Jak film vznikal a co společného s ním má obor Rekreologie?

Úvodem bych rád zmínil, že před tím, než bylo v Lichnově založeno volnočasové centrum Tojstoráci, neměly zde místní děti téměř žádné možnosti jak trávit volné chvíle. Nyní jsme oslavili čtyřletí, které ukázalo, že mnohé je možné i v Lichnově na Novojičínsku. Zdejším dětem dnes centrum slouží podobně jako leckterý městský dům dětí a mládeže. Název centra je  odvozen od animovaného filmu Toy story – příběh hraček. Tento film je zábavný, dobrodružný, akční: stejně jako naše centrum.

Už první myšlenky na oslavy mířily k programu složenému z prvků videa a živých vystoupení. Narozeninový kulturní program, tzv. TojOslavy, jsou každoročním stěžejním programem. A jestliže v prvním, druhém a třetím roce bavily děti parodií Televizních novin, parodií na Magazín víkend a parodií na Superstar, tak letos se pustily do tvorby vlastního filmu. Dohodli jsme se, že čtyřleté výročí vzniku centra oslavíme ve velkém stylu. A tak se stalo, že výsledná podoba oslav spočívala nakonec nejen ve větší předtočené části, ale i v šesti scénách, které se v průběhu premiéry odehrály přímo před zraky diváků. Celý program byl založen na tradičních hraných scénách a na tanečních vystoupeních. Hlavní roli, Malého prince, si zahrálo každé z šestnácti účinkujících dětí. Film Nová dobrodružství Malého prince, jenž našel inspiraci v Exupéryho knize Malý princ, se tedy dotáčel na místě. Z celého programu vznikne DVD. 

A co má film společného s Rekreologií? Asi to, že jsem se o tomto oboru na UP dozvěděl až v době, když už jsem vedl neziskovku v Lichnově. Učil jsem se vše tzv. za pochodu a díky studiu Rekreologie jsem získal obrovské množství praktických rad a informací, jak to v „branži“ chodí. V rámci studia probíráme např. management, public relations, fundraising i zážitkovou pedagogiku se všemi jejími součástmi. Obrovskou zkušeností v tomto směru pak pro mne byl i letní zážitkový kurz v Lipnici. 

Pro ty, kteří film neviděli: O čem děti z Lichnova hrály?

Jejich Malý princ se potkává s vlastním osudem, který mu umožňuje projít si světem od samého začátku. Zažije velký třesk, pravěk, dobu ledovou i např. vzestup Egypta. Velmi často však osud nestojí na jeho straně, a musí tak bojovat o svůj vlastní život. 

Chtěl bych však říci, že stěžejní pro nás všechny nebyl až tak výsledek této práce, ale spíše cesta, která k němu vedla. Za prací místních dětí je totiž půl roku dřiny. Vymyslet přípravy tak, aby kombinovaly úspěch projektu s rodinnými a školními povinnostmi a ještě s ohledem na jejich další zájmy a zdravotní stav, nebylo vůbec snadné. Snažíme se totiž zapojovat děti úplně do všeho. Chceme, aby se naučily vše, co se vznikem filmu souvisí, a tak je v rámci možností zapojujeme do vymýšlení, propagace, technických souvislostí s filmem, příprav kostýmů i rekvizit. Učíme je práce před kamerou i za kamerou, s mikrofonem i např. pohybu na podiu. Je to pro ně neuvěřitelná škola života, která vyvrcholí potleskem ve stoje.

Ve spolupráci s J. Matúšem připravila M. Hronová
foto ze slavnostní premiéry D. Panák



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew