Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://ftk.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Fakulta tělesné kultury UP
02.03.2012, 10:47, Stáří: 12 r.

Odborníci z olomoucké univerzity promlouvali k senátorům. Chystají se i do Sněmovny

Autor: Zdeněk Hamřík a Lenka Skácelíková

Odborníci z Fakulty tělesné kultury UP představili závěry dlouhodobého výzkumu životního stylu mládeže v úterý 28. února 2012 ve Valdštejnském paláci senátorům České republiky. Seminář s názvem „Státní podpora sportu – dobré příklady ze zahraničí“ se zaměřil na řešení aktuálních otázek v oblasti sportu, aktivního životního stylu a podpory pohybové aktivity v Česku. FTK UP dlouhodobě pracuje na vytvoření Národní strategie podpory pohybové aktivity pro ČR.

Úvodní slovo si připravil děkan FTK Zbyněk Svozil; o aktuálních trendech v oblasti životního stylu dětí mluvil vedoucí Katedry rekreologie FTK Zdeněk Hamřík. Přístupy a strategie podpory pohybové aktivity ze zahraničí prezentoval Michal Kalman z Institutu aktivního životního stylu FTK.

„Problematika podpory pohybové aktivity a aktivního životního stylu patří dlouhodobě k tématům, která na FTK UP rozvíjíme a mají vysokou prioritu,“ uvedl děkan Zbyněk Svozil. Z tohoto pohledu vnímá jako zcela zásadní dobudování výzkumného Kinantropologického centra a navazujícího aplikačního centra BALUO v areálu FTK UP v Neředíně.

„Díky jednoznačně negativním trendům v životním stylu u dětí se témata rozvíjená na FTK UP budou stále častěji dostávat do popředí zájmu politické reprezentace,“ zdůraznil Zdeněk Hamřík, vedoucí Katedry rekreologie FTK UP. Toto tvrzení podporují také závěry mezinárodní studie HBSC – Health Behaviour in School-Agend Children, která byla senátorům rovněž představena. Studie mimo jiné poukazuje na snižující se úroveň pohybové aktivity u dětí a enormní nárůst „sedavého životního stylu“.

Na únorový seminář v Senátu naváže v březnu také veřejné slyšení v Poslanecké sněmovně ČR.

Dílčí závěry semináře:

  • Pravidelná pohybová aktivita podporuje zdraví, zabraňuje vzniku řady nemocí, zlepšuje společenskou konektivitu a kvalitu života, poskytuje ekonomické výhody a přispívá k podpoře ekologické udržitelnosti prostředí. Je prevencí vzniku nadváhy a obezity a přirozeným nástrojem jejího redukování.
  • Sport je důležitým fenoménem v každé vyspělé společnosti, pomáhá řešit její problémy, prospívá zdraví, výchově a vzdělání národa, pečuje o kultivaci mladých lidí a reprezentuje ji mnoha způsoby.
  • Sport a pohybové aktivity musí být přístupny všem občanům bez rozdílu věku, pohlaví a národnosti.
  • Státní podpora sportu a podpora pohybové aktivity ve vyspělých zemích, tedy i v České republice, by se měla týkat všech oblastí pohybových aktivit a sportu, které prioritně přispívají k zdravému životnímu stylu obyvatel.

Připravil Mgr. Zdeněk Hamřík a Lenka Skácelíková, oddělení komunikace



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew