Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://ftk.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Fakulta tělesné kultury UP
03.11.2011, 13:34, Stáří: 13 r.

Fakulta tělesné kultury slaví 20. narozeniny. Svíčky na dortu sfoukla v úterý

Autor: Radek Palaščák

Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého oslavila své dvacáté narozeniny. Významný milník si fakulta připomněla slavnostní akcí v úterý 1. 11. 2011. Program galavečera, který se odehrál v prostorách Arcibiskupského paláce v Olomouci, byl návštěvníky přijat velmi vřele. Ze slavnostního večera natočili reportáž studenti v rámci projektu Studentské televize. Na videoreportáž se můžete podívat na Youtube.   

Večerem provedla hosty Ivana Plíhalová, herečka Moravského divadla Olomouc a současně letošní královna Majálesu UP. Akce se zúčastnili současní i bývalí studenti a zaměstnanci fakulty, zástupci olomoucké univerzity, města i kraje, jakož i další partneři fakulty. Nejdůležitějším bodem slavnostního večera pak bylo ocenění čtyř osobností, které v průběhu dvacetiletí stály v čele fakulty –profesoři Bohuslav Hodaň a František Vaverka, profesorka Hana Válková a docent Dušan Tomajko. Ti si kromě zasloužených ovací odnesli také na míru vyrobené pamětní prsteny s vročením, znakem univerzity a latinským textem Decanus Emeritus – Facultas Culturae Physicae (tzn. emeritní, zasloužilý děkan Fakulty tělesné kultury). Součástí prstenu je i monogram oceněného.

Vzpomínky, prsteny a dort

Cílem večera však bylo také připomenout důležité či zajímavé momenty, kterými FTK za dobu své existence prošla. „V souvislosti s oslavou dvacátých narozenin fakulty jsem si vzpomněl na výrok našeho největšího vědce a akademika, který se jen pouhou shodou náhod nestal děkanem či rektorem, totiž na slova Járy Cimrmana. Ten kdysi údajně prohlásil: ‚Budu se raději zabývat budoucností, neboť minulost se neustále mění.‘ Ano, je nezbytné hledět vpřed a rozhodně nehodlám polemizoval s mistrem Cimrmanem. Jen dodávám, že je třeba navazovat na vše dobré, co se podařilo v minulých letech vybudovat. A to nejen v pozitivním smyslu, ale i při snaze vyhnout se opakování chyb z minulosti,“ zdůraznil doc. Zbyněk Svozil, současný děkan Fakulty tělesné kultury UP.

Součástí programu byla také dvě neotřelá kulturní vystoupení: olomoučtí vozíčkáři, členové Občanského sdružení Balet Globa, předvedli hudebně-pohybové vystoupení na vozíku. V druhé polovině večera atmosféru osvěžili herci Divadla Konvikt, kteří sehráli krátké představení, jehož vyvrcholením bylo malé, i když v případě narozenin poměrně odhadnutelné překvapení – během krátké doby herci přímo na pódiu „upekli“ dort, který pak předali rektorovi UP Miroslavu Mašláňovi.

„Výroční večer jsme chtěli připravit v duchu univerzitních tradic. Proto zde hrály důležitou roli taláry, insignie a akce měla celkově slavnostní ráz. Zároveň ale bylo naším cílem udělat jej trochu jinak, nenudit. I proto byla jeho součástí zmiňovaná vystoupení a kratičké divadelní představení. Vsadili jsme také na osobnost Ivany Plíhalové, moderátorky večera, která se své role zhostila s přirozeností sobě vlastní. Důležitou roli hrála také audiovizuální složka, kterou ještě umocnilo speciální osvětlení sálu. Pevně věřím, že se na tento večer bude vzpomínat nejen kvůli jeho důležitosti, ale i způsobu, jakým si fakulta své výročí připomněla,“ dodal Mgr. Radek Palaščák, vedoucí oddělení komunikace UP a člen organizačního týmu.

FTK ve spotu a v reportáži

Během slavnostního večera se odehrála „světová premiéra“ nového promo spotu FTK, který zachycuje současnou tvář šesté z osmi fakult UP. Spot můžete nyní zhlédnout na YouTube profilu UP, nebo si jej stáhnout z univerzitních webových stránek v sekci Ke stažení v levém menu. Videoreportáž ze slavnostního večera je rovněž na univerzitním kanálu Youtube.

Fakulta tělesné kultury je součástí Univerzity Palackého v Olomouci od 27. srpna 1990, kdy byla zřízena Akademickým senátem UP. Její činnost byla zahájena 1. ledna 1991. V prvním roce studovala na fakultě přibližně pětistovka studentů, v právě probíhajícím akademickém roce se počet studentů blíží třem tisícům. Fakulta je hodnocena jako nejúspěšnější pracoviště v České republice v oblasti tělesné kultury a pohybových aktivit.

Radek Palaščák, foto Irena Pláteníková



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew