Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://ftk.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Fakulta tělesné kultury UP
17.03.2011, 13:39, Stáří: 14 r.

Chystá se demonstrace. Před studenty univerzity to potvrdil Václav Krása

Autor: Milada Hronová

O současné situaci zdravotně handicapovaných hovořil v prostorách Fakulty tělesné kultury 10. března Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR. Před studenty – především Katedry aplikovaných pohybových aktivit FTK – reagoval na zákony, které v rámci sociální reformy předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Potvrdil, že navrhovaná sociální reforma je důvodem k protestnímu shromáždění, které 22. března proběhne před budovou MPSV.

„Předkladatelé návrhu sociální reformy chtějí současnou podobu dávek snížit o 50 %. Jestliže tedy dávky dosud činily ve státním rozpočtu 3 300 mil. korun, do budoucna by měly klesnout na 1 600 mil. korun. Největší problém spočívá v tom, že řada nástrojů by byla zrušena bez náhrady,“ řekl Václav Krása. „Souhlasíme s tím, že současný systém sociální podpory je někdy obcházen nebo zneužíván a v některých oblastech chybně zacílen. Nemůžeme však souhlasit s tím, aby nástroje sociální podpory byly rušeny bez jakékoliv náhrady. Předkladatelé návrhu nemají zájem zlepšit současnou situaci. Jejich zájem je pouze jediný – ušetřit,“ dodal.

V průběhu přednášky shrnul Václav Krása klíčové důvody, které zdravotně postižené nutí k protestní akci. Jak vyplynulo z jeho informací, předkládaná reforma by se zdravotně handicapovaných citelně dotkla zrušením tzv. mimořádných výhod. Jedná se o průkazy ZTP, TP a ZTP/P, na něž je v současné době navázán systém daňových slev na vyhrazené parkování a podpor ve veřejné dopravě. V reformě sociální podpory aktuálně předložené ministerstvem se také navrhuje, aby byl zrušen příspěvek na nákup motorového vozidla, aby byla zrušena 20% spoluúčast u dávky na kompenzační pomůcky. Podle návrhu ministerstva by mělo dojít také ke zrušení příspěvku na péči pro děti od jednoho do tří let a ke zrušení minimálního příjmu ve výši 15 % u osob pobývajících v ústavních zařízeních sociální péče. Zdravotně handicapovaní rovněž nesouhlasí s tím, jak návrh zjednodušuje způsob posuzování míry závislosti na péči. Václav Krása dále uvedl, že republikový výbor Národní rady osob se zdravotním postižením ČR se už obrátil na předsedu vlády ČR s naléhavým apelem, aby se svou autoritou zasadil o zastavení ponižujícího přístupu MPSV ČR k lidem se zdravotním postižením, který je zřetelně patrný v navrhovaných zákonech. „Podporu nám vyjádřila řada organizací, mezi nimiž nechyběly např. Svaz měst a obcí, Asociace krajů či Asociace zaměstnavatelů. Jsme rozhodnuti v naší při s navrhovateli současné reformy vytrvat. Chceme, aby zákony navržené v rámci sociální reformy byly vráceny zpět na MPSV a jsme připraveni o jejich nové podobě i o celé sociální reformě jednat,“doplnil Václav Krása.

Přednáška a beseda s předsedou Národní rady zdravotně postižených ČR proběhla v rámci projektu OP VK CZ.1.07/2.2.00/15.0263 Podpora atraktivnosti nového studijního oboru Aplikované pohybové aktivity na FTK UP.

M. Hronová, foto na str. 1 M. Otava



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew