Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://ftk.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Fakulta tělesné kultury UP
17.03.2011, 13:14, Stáří: 13 r.

Česká společnost nesportuje a chybuje ve výživě. Na změně trendu hodlá spolupracovat FTK UP a Ministerstvo zdravotnictví ČR

Autor: Milada Hronová

Náměstek ministra zdravotnictví a hlavní hygienik České republiky MUDr. Michael Vít, Ph.D., navštívil 4. března Fakultu tělesné kultury UP a s jejími odbornými pracovníky diskutoval o aktuálních problémech aktivního životního stylu. Obsahem jednodenní schůzky byly především informace o možnostech tvorby dokumentu Národní akční plán podpory pohybové aktivity pro Českou republiku a aktivit v oblasti prevence nadváhy a obezity. V průběhu návštěvy dr. Michael Vít také přednášel a besedoval se studenty.

„Výskyt neinfekčních chronických nemocí, které jsou spojeny s nedostatečnou pohybovou aktivitou a s nesprávnou výživou, se v České republice stále zvyšuje. V rámci diskuse se nám na FTK UP však v této oblasti podařilo nalézt platformu pro realizaci preventivních programů“, uvedl dr. Michael Vít (na snímku vpravo). Dodal, že obě strany se pokusí společnými silami vytvořit pro vládu ČR materiál – Národní akční plán podpory phybové aktivity, v němž by byly na základě zdravotních ukazatelů zdůrazněny a definovány priority naší společnosti. Aby se stal tento dokument zastřešujícím, je nutné, aby jej schválila vláda ČR. Teprve poté přijdou na řadu motivační aktivity, které v dnešní době nezajistí ministerstva. Je tedy potřebné obrátit se na konkrétní regiony. „Z hlediska ekonomických aktivit našeho státu jsme v minusové sinusoidě. Kdysi jsme měli na podporu zdraví ze státního rozpočtu třicet milionů, později deset, potom tři a letos disponujeme jedním milionem korun. Je to sice tristní, ale existují grantové prostředky v jednotlivých regionech republiky, v krajích, kterým bychom měli věnovat pozornost. Zatím neumíme získat dostatek financí ze státního rozpočtu, ale stálo by jistě za to udělat regionální analýzu zaměřenou na grantové finance, které existují v jednotlivých krajích. Potkejme se tedy s Asociací měst a obcí, potkejme se s Asociací hejtmanů a pojďme je přesvědčit, že je nutné investovat prostředky do našich projektů,“ uvedl MUDr. Michael Vít, náměstek pro ochranu a podporu veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví ČR.

FTK se dlouhodobě profiluje v oblasti aktivního životního stylu a schůzka s dr. M. Vítem byla první z plánovaných setkání s osobnostmi, jež se touto problematikou zabývají. Kromě pracovníků Institutu aktivního životního stylu hovořil dr. Vít se zástupci vedení FTK, Centra kinantropologického výzkumu a také Katedry rekreologie. Právě odborníci z Katedry rekreologie v současné době např. řeší několik významných projektů zaměřených na danou oblast. „Podílíme se mimo jiné na největší výzkumné studii světa v oblasti životního stylu školáků. HBSC studii realizujeme ve spolupráci s Fakultou zdravotnických věd UP a Státním zdravotním ústavem ČR,“ uvedl Mgr. Zdeněk Hamřík, vedoucí Katedry rekreologie FTK (na snímku vlevo). Dodal, že katedra je úspěšná také v projektech ESF a že ještě v letošním roce zde začnou práce související se vznikem Národní sítě podpory pohybové aktivity.

S využitím tiskové zprávy M. Hronová, foto M. Otava



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew